English Deutschland Coming soon - France Coming soon - Polska Coming soon - Magyarország Coming soon - Slovensko

Kategorije

Istorija

Novi Sad 1984.
Takmičenje metalskih radnika.
Živko Grabež,  zlatna medalja i plaketa grada Novog Sada za osvojeno I mesto.

Kompanija  d.o.o. „Živko & Sinovi“ registrovana je 20.oktobra 1997 god., a zapravo njeno osnivanje proteže se iz daleko dužeg vremena. Još davne 1982 god. Živko je kupio prvi strug na kom je počeo da radi kao metalostrugar u vidu sporednog zanimanja, jer mu je osnovno zanimanje bilo u fabrici alatnih mašina, novosadskoj POBEDI, gde je on već tamo počeo da stiče prve osnove industrijske kulture u mašinstvu.

Zatim Živko prelazi u fabriku kotrljajućih ležaja FKL u Temerin, gde provodi punih 10 godina, sve do aprila ’97 god. i tu se praktično rađa ideja o proizvodnji ležaja, koja je do danas osnovni motiv poslovanja firme ŽIVKO & SINOVI.Treba reći da je FKL sve do danas večiti uzor našoj firmi u sferi proizvodnje i kompletnog poslovanja, jer su praktično iz njega i proizišle mnoge vizije u ovako specifičnoj proizvodnji. U međuvremenu, 2 februara 1994 god. je bila registrovana i samostalna zanatska radnja S.Z.R. „METALOUNIVERZAL“, gde je Živko u okviru nje, pa i ranije, počeo već da se susreće sa ležajima, kao gotovim proizvodima od svih svetskih proizvođača, u smislu manjh dorada i prerada na ležajima. Znači već od tada su Živku i njegovoj  porodici ležaji počeli da „prolaze kroz ruke“.... 

I tako je proizvod svih okolnosti doprineo da se jakom željom i ljudskom energijom, rodi ideja da se u drugoj polovini ’97 god. napravi ležaj!

Prva serija koja je urađena bila je količina od deset komada ležaja i to je bilo proizvedeno na najprimitivniji način, na univerzalnim mašinama; druga serija je brojala tristotine komada, zatim je počelo sve to da se povećava u skladu potražnje sa tržišta i mogućnostima naše realizacije proizvodnje.

- Kao što reče jedan naš prijatelj firme: “svaki proizvod od metala se krajnje gledano može napraviti turpijom, ali taj isti proizvod, proizvoditi u masovnim količinama je veoma težak zadatak!“. Zbog specifičnosti prizvodnje ležaja, koja po samoj svojoj prirodi uglavnom zahteva masovnu proizvodnju zbog finansijske opravdanosti i opstanka na tržištu, pred nama je stajao i danas stoji težak izazov, kako našu proizvodnju stalno proširivati unapređivati, opstajati, a pri tome zadržati, na prvom mestu kvalitet.

Baš takvom pametnom politikom je firma ŽIVKO & SINOVI težila da sledi svetske proizvođače ležaja, kako sa opremom tako i sa načinom proizvodnje, tako da se danas može svrstati u jednu malu firmu koja je već poznata u sferi proizvodnje kotrljajućih ležaja.